Волноваське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомляє:
Ботулізм (від лат. Botulos – ковбаса) – це важка токсикоінфекційна хвороба, яка виникає при отруєнні людини токсинами бактерій ботулізму та характеризується ураженням центральної і вегетативної нервової систем.
Збудник захворювання – Clostridium botulinum.
Як передається ботулізм: основні шляхи. Збудник хвороби міститься в грунті, озерах, морях, мулі, у вмісті кишечника тварин, птахів, молюсків і риб. Відтак, людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження без достатньої термічної обробки. Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в’яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.
Симптоми ботулізму. Симптоми захворювання залежать від характеру інфекційного процесу і його періоду. При вчасно розпочатому лікуванні з легкою формою недуги організм може впоратися з ботулізмом протягом 3 днів, але коли хворі не звертаються до лікаря – їхній стан погіршується. У середньої і важкої форми ботулізму ознаки інфекції чітко виражені : м’язова слабкість, порушення зору (якщо у хворого з’являються симптоми порушення зору – зниження чіткості, “пелена” перед очима, двоїння – це точно ботулізм, а не харчове отруєння), сухість у роті, біль і спазми в животі, нудота і діарея, гостра дихальна недостатність (виникає “клубок” в горлі, який заважає ковтанню, змінюється тембр голосу – він стає гугнявим). При перших ознаках захворювання виникають сухість у роті, біль в животі і незначне підвищення температури.
Лікування ботулізму: при отруєнні харчовими продуктами велике значення мають заходи першої допомоги, але госпіталізація хворого необхідна!!! До приїзду лікаря потрібно промити хворому шлунок, щоб токсин не всмоктався в кров. Для цього треба швидко, великими ковтками, випити до 3 літрів теплої води,опісля – засунути два пальці в рот, досить глибоко, бо блювотний рефлекс при цій хворобі знижується. Пити і рвати.
Одночасно приймаєте будь-який сорбент (вугілля чорне або біле потрібно розтовкти – швидше зв’яже токсин). На додачу робіть клізми. Промивати шлунок і кишечник потрібно багаторазово, до чистої води.
Як вберегти себе від ботулізму: проблема полягає в тому, що заражений продукт за запахом, кольором, смаком не відрізняється від нормального. Але все ж є деякі правила, які допоможуть уникнути ботулізму. Вам потрібно:
1.Ретельно мити овочі і фрукти перед початком консервації.
2.Видаляти частки грунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип’яченою водою.
3.Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менше ніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип’ятити 10 хвилин.
4.Заготовлювати м’ясо і рибу в домашніх умовах тільки за допомогою автоклава.
5.Потрібно ретельно перебирати овочі і фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.
6.Перед тим, як пригостити дітей віком до 3 років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип’ятити.
7.Якщо кришка банки здулася – консерви треба негайно викинути.
8.Ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало – всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.
9.Не можна купувати консервацію на ринку у випадкових продавців.
10.Якщо хтось із членів сім’ї захворів, профілактичну сироватку вводять всім членам сім’ї, а посуд дезінфікують.
При дотримуванні цих простих правил ви зможете вберегти себе та своїх близьких від дуже важкої та небезпечної хвороби!