Розпорядження керівника Військово-цивільної адміністрації м. Волноваха І.В.Лубінця від 01.04.2020 № 134 Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в місцях торгівлі
1. З метою забезпечення населення соціально значущими продуктами харчування, що включені до споживчої корзини, склад якої затверджено Кабінетом Міністрів України, дозволити на території міста Волноваха функціонування продовольчих ринків у період карантину, у тому числі щодо реалізації засобів гігієни, ветеринарних препаратів, кормів, пестицидів та агрохімікатів, насіння і садивного матеріалу.
2. Керівникам ринків під особисту відповідальність забезпечити умови для виконання наступних вимог:
2.1 функціонування зареєстрованого оператора ринку харчових продуктів;
2.2. дотримання Ветеринарно-санітарних правил для ринків затверджених Наказом від 04.06.1996 року № 23 та діючого законодавства щодо безпечності харчових продуктів;
2.3 в критих павільйонах ринків:
- визначити кількість покупців, які одночасно можуть перебувати в критому торгівельному павільйоні з розрахунку не більш однієї людини на 20 м2, їх вхід забезпечити у медичних масках, про що попередньо інформувати;
- визначити відповідальних осіб, які будуть регулювати та контролювати кількість покупців у торгівельному залі;
- зробити розмітку у зонах обслуговування, розрахунків біля торгових точок, прилавків, для відвідувачів або покупців на відстані не менше 1,5 м один від одного та контролювати додержання
- знаходження всіх працівників ринку та продавців, підприємців на робочому місці у засобах індивідуального захисту (медичні маски, за можливістю рукавички);
- здійснювати вологе прибирання приміщень ринку з використанням миючих та дезінфекційних засобів, провітрювання торгівельного залу не рідше, ніж кожні 3 години, після закінчення зміни;
- відповідально ставитися до миття та дезінфекції найбільш забруднених поверхонь предметів (ручки вхідних дверей, вхідні двері, ручки обладнання);
- забезпечити та контролювати наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, туалетах;
- забезпечити наявність проточної холодної та гарячої проточної води для забезпечення дотримання протиепідемічного режиму;
2.4. на відкритих майданчиках:
- забезпечити достатні санітарні межі між місцями торгівлі для ефективного проведення дезінфекції;
- зробити розмітку для забезпечення покупцями відстані не менше 1,5 м один від одного;
- контролювати знаходження на робочих місцях робітників ринків, продавців, підприємців, у засобах індивідуального захисту, дотримання відстані меж покупцями не менше 1,5 м;
- забезпечити суворе дотримання на ринку умов протиепідемічного режиму;
2.5. забезпечити щоденний, до початку робочої зміни, температурний контроль та опитування персоналу про стан здоров’я їх та близьких членів родини. У разі виявлення та (або) підозри на гострі респіраторні захворювання, таку особу відокремити від інших працівників та негайно направити додому для самоізоляції та звернення за медичною допомогою;
2.6. обов’язково інформувати відвідувачів про максимальну кількість покупців, які можуть одночасно знаходитись у відповідному торгівельному об’єкті, та розмістити відповідні інформаційні листи, стенди на вході.
3. Підприємцям, що здійснюють торгівлю на ринках, під особисту відповідальність забезпечити:
- реалізацію продуктів харчування в фасованому та/або ізольованому вигляді;
- не допускати до роботи продавців, що маюсь ознаки респіраторних захворювань (підвищена температура, кашель, нежить, лихоманка, слабкість, ломота у тілі, задишка);
- находження на робочому місті працівників у спеціальному одязі та медичних масках, які своєчасно замінювати (кожні 2-4 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням, миттям рук з милом, обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски;
- забезпечити наявність антисептика у продавця на кожному робочому місці;
- додержання умов гігієни рук – часте миття з рідким милом та обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 2 години (вміст спирту 60-80%), після кожної перерви у роботі та відвідування туалету, рекомендована робота у одноразових рукавичках, які необхідно регулярно змінювати;
- проведення миття та дезінфекції торгового місця не рідше ніж кожні 3 години та обов’язково після завершення роботи;
- наявність промаркованого інвентарю для проведення прибирання та дезінфекції;
- для проведення дезінфекції надавати перевагу дезінфікуючим засобам з мінімальним терміном експозиції для вірусних інфекцій відповідно до інструкції.
4. Донецькій регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на території м. Волноваха:
- здійснювати посилений контроль за діяльністю ринків в частині дотримання санітарно-гігієнічних норм і правил, а також вимог цього розпорядження;
- забезпечити роботу Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи м. Волноваха.
5. З моменту оприлюднення цього розпорядження на офіційному сайті військово-цивільної адміністрації визнати таким, що втратило чинність розпорядження керівника військово-цивільної адміністрації від 24.03.2020 року № 116 «Про додаткові заходи щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» в частині, що стосується функціонування ринків з реалізації товарів продовольчої групи.