УКРАЇНА
ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНА АДМІНІСТРАЦІЯ МІСТА ВОЛНОВАХА
ВОЛНОВАСЬКОГО РАЙОНУ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
КЕРІВНИКА ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
МІСТА ВОЛНОВАХА
01.04.2020 № 134
Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в місцях торгівлі
Відповідно до статті 30, 40 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», на виконання постанови Головного санітарного лікаря України від 30.03.2020 року № 5 «Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в місцях торгівлі», постанови Головного державного санітарного лікаря Донецької області від 31.03.2020 № 2 «Про внесення змін до постанови Головного державного санітарного лікаря Донецької області № 1 від 24.03.2020 року «Про запобігання подальшого занесення та розповсюдження у Донецькій області випадків коронавірусної хвороби (COVID-19)», керуючись Законом України «Про військово-цивільні адміністрації»:
1. З метою забезпечення населення соціально значущими продуктами харчування, що включені до споживчої корзини, склад якої затверджено Кабінетом Міністрів України, дозволити на території міста Волноваха функціонування продовольчих ринків у період карантину, у тому числі щодо реалізації засобів гігієни, ветеринарних препаратів, кормів, пестицидів та агрохімікатів, насіння і садивного матеріалу.
2. Керівникам ринків під особисту відповідальність забезпечити умови для виконання наступних вимог:
2.1. функціонування зареєстрованого оператора ринку харчових продуктів;
2.2. дотримання Ветеринарно-санітарних правил для ринків затверджених Наказом від 04.06.1996 року № 23 та діючого законодавства щодо безпечності харчових продуктів;
2.3. в критих павільйонах ринків:
– визначити кількість покупців, які одночасно можуть перебувати в критому торгівельному павільйоні з розрахунку не більш однієї людини на 20 м2, їх вхід забезпечити у медичних масках, про що попередньо інформувати;
– визначити відповідальних осіб, які будуть регулювати та контролювати кількість покупців у торгівельному залі;
– зробити розмітку у зонах обслуговування, розрахунків біля торгових точок, прилавків, для відвідувачів або покупців на відстані не менше 1,5 м один від одного та контролювати додержання;
– знаходження всіх працівників ринку та продавців, підприємців на робочому місці у засобах індивідуального захисту (медичні маски, за можливістю рукавички);
– здійснювати вологе прибирання приміщень ринку з використанням миючих та дезінфекційних засобів, провітрювання торгівельного залу не рідше, ніж кожні 3 години, після закінчення зміни;
– відповідально ставитися до миття та дезінфекції найбільш забруднених поверхонь предметів (ручки вхідних дверей, вхідні двері, ручки обладнання);
– забезпечити та контролювати наявність рідкого мила, одноразових паперових рушників, спиртовмісних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, туалетах;
– забезпечити наявність проточної холодної та гарячої проточної води для забезпечення дотримання протиепідемічного режиму;
2.4. на відкритих майданчиках:
– забезпечити достатні санітарні межі між місцями торгівлі для ефективного проведення дезінфекції;
– зробити розмітку для забезпечення покупцями відстані не менше 1,5 м один від одного;
– контролювати знаходження на робочих місцях робітників ринків, продавців, підприємців, у засобах індивідуального захисту, дотримання відстані меж покупцями не менше 1,5 м;
– забезпечити суворе дотримання на ринку умов протиепідемічного режиму;
2.5. забезпечити щоденний, до початку робочої зміни, температурний контроль та опитування персоналу про стан здоров’я їх та близьких членів родини. У разі виявлення та (або) підозри на гострі респіраторні захворювання, таку особу відокремити від інших працівників та негайно направити додому для самоізоляції та звернення за медичною допомогою;
2.6. обов’язково інформувати відвідувачів про максимальну кількість покупців, які можуть одночасно знаходитись у відповідному торгівельному об’єкті, та розмістити відповідні інформаційні листи, стенди на вході.
3. Підприємцям, що здійснюють торгівлю на ринках, під особисту відповідальність забезпечити:
– реалізацію продуктів харчування в фасованому та/або ізольованому вигляді;
– не допускати до роботи продавців, що маюсь ознаки респіраторних захворювань (підвищена температура, кашель, нежить, лихоманка, слабкість, ломота у тілі, задишка);
– находження на робочому місті працівників у спеціальному одязі та медичних масках, які своєчасно замінювати (кожні 2-4 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням, миттям рук з милом, обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски;
– забезпечити наявність антисептика у продавця на кожному робочому місці;
– додержання умов гігієни рук – часте миття з рідким милом та обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 2 години (вміст спирту 60-80%), після кожної перерви у роботі та відвідування туалету, рекомендована робота у одноразових рукавичках, які необхідно регулярно змінювати;
– проведення миття та дезінфекції торгового місця не рідше ніж кожні 3 години та обов’язково після завершення роботи;
– наявність промаркованого інвентарю для проведення прибирання та дезінфекції;
– для проведення дезінфекції надавати перевагу дезінфікуючим засобам з мінімальним терміном експозиції для вірусних інфекцій відповідно до інструкції.
4. Донецькій регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на території м. Волноваха:
– здійснювати посилений контроль за діяльністю ринків в частині дотримання санітарно-гігієнічних норм і правил, а також вимог цього розпорядження;
– забезпечити роботу Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи м. Волноваха.
5. З моменту оприлюднення цього розпорядження на офіційному сайті військово-цивільної адміністрації визнати таким, що втратило чинність розпорядження керівника військово-цивільної адміністрації від 24.03.2020 року № 116 «Про додаткові заходи щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» в частині, що стосується функціонування ринків з реалізації товарів продовольчої групи.
6. Координацію роботи щодо виконання цього розпорядження покласти на сектор з питань мобілізаційної та оборонної роботи (Жигун) спільно з Державною лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи м. Волноваха, Волноваським відділом поліції ГУНП в Донецькій області, 11 державним пожежно-рятувальним загоном ГУ ДСНС України у Донецькій області, підрозділами військової служби правопорядку та Національної гвардії України з дислокацією у місті Волноваха.
7. Контроль за виконанням розпорядження залишаю за собою.
Керівник
військово-цивільної адміністрації І.В. Лубінець
